Bewust verbouwen, produceren, kiezen en genieten

Bewust kiezen voor Beukenhorst Koffie: heel natuurlijk!

Beukenhorst Koffie is een van de oudste koffiebranderijen in Nederland. Onze ambachtelijke koffiebranderij startte in 1784, aan de voet van het tijdperk dat koffie als volksdrank Nederland veroverde.

In onze rijke geschiedenis is eerlijke handel en compassie voor mens en milieu altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Tegenwoordig hebben ze daar een naam voor: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Toekomstbestendige maatregelen hadden toen en hebben nu nog steeds onze volledige aandacht.

Vandaag de dag gaan wij spaarzaam om met onze energiebronnen en ontzien wij het milieu door onder andere CO2-uitstoot en afval te minimaliseren. Daarnaast nemen we besluiten waarbij onze arbeidsprocessen geen schade toebrengen aan komende generaties. Onze koffieboeren, waar ook ter wereld, helpen wij aan een goed bestaan door middel van Fairtrade.

Middels deze pagina geven wij u een kijkje achter de schermen van Beukenhorst Koffie; een frisse blik op bewust verbouwen, produceren, kiezen en genieten!

Eerlijke handel met duurzame plantages

Alleen de beste Arabica bonen zijn goed genoeg voor uw kopje Beukenhorst koffie. Deze bonen groeien op door ons zorgvuldig gekozen plantages, verspreid over verschillende continenten in diverse landen: Guatemala, Brazilië, en Kenia. Op hooggelegen, vruchtbare berghellingen en onder subtropische omstandigheden krijgen onze koffiebonen alle tijd om langzaam te rijpen. En dat proeft u!

Onze relatie met de koffieboeren is gebaseerd op respect. Wij bieden een eerlijke prijs die gemiddeld 40% hoger ligt ten opzichte van de reguliere marktprijzen. Hiermee stellen wij de boeren in staat hun mensen naar behoren te belonen, de werkomstandigheden te verbeteren en duurzaam te telen. Het productassortiment van Beukenhorst Koffie is voorzien van diverse keurmerken. Daarmee bekrachtigen wij onze visie op eerlijke handel, respect voor mensen en eerbied voor onze planeet

Van plantage naar Beukenhorst branderij

De reis van onze hand geplukte koffiebonen naar onze branderij in Lichtenvoorde verloopt hoofdzakelijk over zee. Beukenhorst Koffie heeft bewust gekozen voor een vrachtvervoerder die investeert in een duurzaam diensten- en distributiecentrum voor groene koffie.

Overeenkomsten tussen deze transporteur en Beukenhorst Koffie zijn onder andere het gebruik van groene energie en het nauwkeurige naleven van de strenge voedselveiligheidseisen.

Een warm onthaal in Lichtenvoorde

Zodra de eerste zakken bij ons worden uitgeladen, komt er een enthousiast team van Beukenhorst medewerkers in actie. De bonen worden zo snel mogelijk uit de jute zakken gehaald en naar de branderij gebracht. Deze jute zakken worden zeker niet weggegooid, maar verzameld en gereinigd.

Vervolgens worden ze geretourneerd naar het land van herkomst om opnieuw gebruikt te worden als verpakking. Het afval wordt zorgvuldig gescheiden. Het karton wordt samengeperst, plastic wordt apart verzameld en bioafval wordt separaat ingezameld.

Of we het nu hebben over onze collega’s op kantoor, op de werkvloer of op de weg; wij delen allemaal dezelfde visie op verantwoord maatschappelijk ondernemen. Dat gaat veel verder dan het hergebruiken van de jute zakken of het scheiden van afval. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dagelijkse bezigheid hebben en zich betrokken voelen bij Beukenhorst Koffie en bij u als onze relatie. Samenwerkingen met sociale werkplaatsen zijn voor ons dan ook zeer waardevol, zowel intern als extern.

Onze milieuvriendelijke koffiebranderij

Het melangeren van koffiebonen is een zorgvuldige taak die is weggelegd voor onze brandmeesters. Het branden van de bonen gaat volgens de ambachtelijke techniek ‘slow roasting’.

Sinds 2011 beschikken wij over een koffiebrander die voldoet aan de nieuwste normen om de kwaliteit van de koffiebonen te waarborgen en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. De hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat warmte niet ontsnapt uit de brander en veroorzaakt minder vetafzetting.

Resultaat: een lager energieverbruik en een constante temperatuur tijdens het brandproces, wat een kwaliteitsverbetering oplevert voor de koffiebonen. Waar wij in het verleden 8 liter water nodig hadden voor het branden van 100 kilo koffie, hebben wij met onze nieuwe brander een besparing van 3 liter water voor dezelfde hoeveelheid bonen gerealiseerd.

Na het brandproces blijven er koffievliesjes over. De vliesjes worden gecomprimeerd tot een pakket. De pakketten worden opgehaald door een agrarisch bedrijf dat dit gebruikt als kweekgrond voor champignons. Dit Cradle to Cradle principe wordt op meerdere fronten binnen Beukenhorst Koffie toegepast.

Sento: 100% eerlijke koffie!

Een van de Beukenhorst koffiemerken is Sento Authentic Coffee. Dit merk voldoet volledig aan alle voorwaarden van het Max Havelaar Fairtrade keurmerk. Sento bonen worden zoals gebruikelijk op ambachtelijke wijze in onze branderij gebrand. Sinds de introductie van dit merk kiezen onze klanten steeds vaker voor de Sento melange en bestaat 20% van onze koffieproductie uit de duurzame Sento bonen.

‘The best for two worlds’. Deze slogan verwijst naar de samenwerking tussen de productielanden rondom de evenaar en de westerse landen waar de ruwe bonen worden verwerkt. Beide gebieden dragen bij aan de totstandkoming van duurzame en kwalitatief goede koffie. Zo zijn de werkomstandigheden in de koffieteelt gedurende de laatste jaren sterk verbeterd dankzij diverse MVO-initiatieven zoals Fairtrade. Sento Authentic Coffee combineert kwaliteit en duurzaamheid. Alleen de beste koffiebonen worden geselecteerd voor de speciale Sento melange. Sento staat voor gevoel, gevoel voor mens en milieu.

Duurzame thee, rietsuiker, melk, bekers, porselein en houten roerstaafjes ondersteunen het eerlijke karakter van het totale Sento koffieconcept.

Ondertussen bij Beukenhorst op kantoor...

Terwijl onze bonen langzaam hun exotische kleurtje krijgen in onze brander, is er volop activiteit in onze kantoren. Aandacht voor elkaar, een goede sfeer en ergonomisch verantwoorde werkplekken zijn zeer belangrijk.

Onze energiezuinige computerapparatuur worden gevoed met groene stroom. Momenteel inventariseren wij de mogelijkheden om zonnepanelen op onze daken te leggen zodat wij in de toekomst op dit vlak zelfvoorzienend zijn.

Onze kantoren zijn voorzien van vloerwarming welke zorgt voor een egale en constante warmteverdeling. Door minimale temperatuurschommelingen wordt er op energie bespaard. Ook is onze gevel voorzien HR ++ glas. Kantoorruimtes zijn uitgerust met LED-verlichting; sensoren zorgen ervoor dat verlichting niet onnodig blijft branden.

Door slimmer en efficiënter te werken, hebben wij ons papiergebruik aanzienlijk kunnen verminderen. Wij vragen onze leveranciers en partners om zoveel mogelijk hun post via de digitale weg naar ons toe te sturen. Ook de facturatie aan onze relaties verloopt overwegend digitaal. Onze website en webshop dragen een belangrijk steentje bij aan papierloos werken. Informatie over ons bedrijf en onze producten wordt via onze website verstrekt en bestellingen kunnen online worden geplaatst in onze webshop.

Het optimaal benutten van de digitale mogelijkheden en het bewuster omgaan met papier heeft een positief effect op onze CO2-uitstoot en maakt deel uit van het reductieplan van Beukenhorst Koffie.

Verse bonen verdienen de beste verpakking

Zodra onze bonen de branderij verlaten, worden ze zo snel mogelijk verpakt. Wij hebben bewust gekozen voor een niet licht doorlatende, isolerende verpakking. Een slim ventiel voert het laatste restje CO2 af zonder dat er zuurstof wordt toegevoegd. In deze verpakkingen blijven de Beukenhorst bonen voor langere tijd van een uitstekende kwaliteit.

In onze opslag vindt u geen enorme hoeveelheid verpakte bonen, maar een bescheiden voorraad. Zo bent u er verzekerd van dat de bonen van Beukenhorst Koffie altijd vers zijn.

Dankzij een nieuwe techniek hebben wij het aantal verpakkingen in een doos van 6 naar 8 kunnen verhogen. We stemmen de grootte van onze bussen af op het bezorgvolume, wat bijdraagt aan het verminderen van het broeikaseffect.

Onze arabica komt naar u toe

Om onze koffie bij u op locatie te krijgen, werken wij met vaste routedagen waarop bestellingen worden uitgeleverd. Iedere bezorger heeft een routeplanning die vooraf efficiënt wordt ingedeeld om zo min mogelijk kilometers te rijden.

Dit organiseren wij door een eigen planningssysteem, navigatie gebruik in de auto en black-box systemen. Ook onderweg helpen wij mee aan de reductie van papierafval binnen Beukenhorst Koffie. Ons communicatiemiddel bestaat uit onder andere smartphones en tablets.

Wij zijn ons bewust van het feit dat steeds meer steden vrachtverkeer weren. Onze aandacht is gevestigd op mogelijkheden om elektrische bedrijfswagens aan te schaffen, zodat wij onze relaties in de grote steden kunnen blijven bezoeken.

Energiezuinige koffiemachines zonder e-waste

Alle onze koffiemachines zijn voorzien van geïsoleerde boilers en gaan in de ‘energy safe modus’ wanneer de machines een bepaalde tijd niet gebruikt worden. Onze freshbrew machines zijn voorzien van RVS-filters. Deze hoeven slechts één keer per week gespoeld te worden. De filters laten geen afval achter en gaan een leven lang mee.

In Nederland hebben wij op vele plekken te maken met kalk in het water. Beukenhorst Koffie werkt met Brita waterfilters, die ingesteld worden op de juiste ‘Duitse hardheid’ van het water. Doordat kalk en mineralen uit het water worden gefilterd, wordt de levensduur van de koffiemachine verlengd. De filters worden afhankelijk van het aantal consumpties periodiek verwisseld. Gebruikte patronen gaan terug naar de producent en worden klaargemaakt voor hergebruik.

Wanneer een koffiemachine niet meer bruikbaar is, worden de onderdelen uit de machines gehaald. Via Wecycle krijgt 95% van deze onderdelen een nieuw leven.

Drinkt u uw koffie uit kartonnen bekers? Onze bekers zijn biologisch afbreekbaar en voorzien van een FSC-keurmerk. Gebruikt u liever servies, dan kunt u kiezen voor ons hotel porselein dat tegen een stootje kan.

Ondersteuning van duurzame, regionale initiatieven

Beukenhorst Koffie kiest bewust voor deelname aan (regionale) initiatieven op het vlak van duurzaamheid. Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke rol die wij als koffiebrander hebben in de gemeenschap.

Daarom verbinden wij ons als Beukenhorst Koffie graag aan initiatieven van onze klanten en onze gemeenschap, zowel lokaal als regionaal.

Ook sportieve activiteiten ondersteunen wij maar al te graag. Zo stellen wij onze biologisch afbreekbare bekers kosteloos ter beschikking bij grote sportevenementen. Dit om ervoor te zorgen dat bekers, die niet in een afvalbak terecht komen, verantwoord worden gecomposteerd terwijl de natuur hier nauwelijks hinder van ondervindt.

Beukenhorst Koffie kiezen = bewust kiezen

Wij hopen dat u heeft genoten van het kijkje achter de schermen van onze koffiebranderij. Onze visie op duurzaamheid komt niet alleen mens en milieu ten goede, maar heeft ook grote gevolgen voor de smaak van onze koffie.

Omdat wij de bonen alle tijd geven om te groeien onder perfecte omstandigheden en ze vervolgens op traditionele, ambachtelijke wijze branden, ontstaat er een koffiemelange van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Daarmee onderscheidt een kopje Beukenhorst koffie zich duidelijk van een normaal 'bakkie leut'.

Kiest u voor Beukenhorst Koffie, dan kiest u dus voor een heerlijk kopje koffie dat eerlijk is geproduceerd. Maar er is meer. Ook uw eigen aandeel in maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ermee vergroot. Met Beukenhorst Koffie maakt u een statement; u profileert zich als een organisatie die betrokken is bij het welzijn van mens en milieu. Een belangrijke meerwaarde die door uw relaties zeker zal worden gewaardeerd.

Beukenhorst Koffie uitproberen?

Proef en overtuig jezelf met een proefplaatsing!


Gratis op proef

Onze adviseur helpt u verder

Bij koffieleverancier Beukenhorst bent u aan het juiste adres voor professionele koffiemachines en de lekkerste koffie voor op het werk en in de horeca.

Maak een afspraak

Onze koffiemerken 100% Arabica!

Onze koffiemerken zijn een melange van 100% Arabica koffiebonen. Ze verschillen in karakter en smaak. Ontdek onze 3 top merken!

Bestel in onze webshop