Bhorst 18
Koffiebranderij

Ambachtelijke koffiebranderij sinds 1784

In de ambachtelijke koffiebranderij van Beukenhorst wordt al sinds 1784 op traditionele wijze koffie gebrand. In onze koffiebranderij worden de koffiebonen met zorg, aandacht en kennis gebrand tot de kenmerkende Beukenhorst melanges die jij op je werk, in de horeca of thuis drinkt. Door de ruwe koffiebonen volgens de slow-roasting techniek te branden, kunnen alle aroma’s optimaal vrijkomen en proef je onze kennis en aandacht terug in jouw kop koffie.

Bhorst 36
Sinds 1784

Eén van Nederlands oudste koffiebranderijen

De geschiedenis van onze koffiebranderij kent haar oorsprong in 1784, toen Albert Beukenhorst een koffiebranderij in Winterswijk startte. Daarmee zijn we één van de oudste koffiebranderijen van Nederland. Door deze eeuwenlange ervaring hebben wij onze kennis en kunde op het gebied van koffie van generatie op generatie doorgegeven en verder uitgebouwd. Deze kennis, ambacht en tradities vormen dan ook de basis voor het brandproces van onze pure koffies.

Bhorst 33
Ambacht

Ons authentieke proces voor pure koffie met klasse

Alvorens de koffie in jouw kopje belandt, gaat er een ambachtelijk brandproces aan vooraf. Voordat de ruwe koffiebonen ingekocht worden, wordt er namelijk eerst een monster gebrand en deze wordt beoordeeld op smaak, geur, kleur en kwaliteit. Als deze ruwe koffiebonen aan onze hoge standaarden voldoen, worden de ruwe koffiebonen ingekocht en naar onze koffiebranderij getransporteerd. Door eerst de monsters te testen en daarna pas op grotere schaal de koffiebonen in te kopen, is een constante kwaliteit gegarandeerd.

De ingekochte ruwe koffiebonen worden in jute zakken naar onze koffiebranderij gebracht. De ruwe koffiebonen worden vervolgens in een trommelbrander volgens de ambachtelijke slow-roasting methode gebrand. Dit betekent dat de koffiebonen niet snel en massaal worden gebrand, maar langzaam en bij niet te hoge temperaturen, zodat alle smaken en aroma’s goed vrij kunnen komen. Bovendien houden onze meesterbranders het brandproces nauwkeurig bij, zodat in elke melange onze kenmerkende smaken terug te vinden zijn.

Bhorst 35
Duurzaam

Werken met de beste koffiebonen

De melanges van Beukenhorst worden in onze eigen koffiebranderij gebrand. Hiervoor worden met name premium Arabica koffiebonen gebruikt, omdat deze een volle doch milde smaak hebben. Doordat Arabica bonen op hoger gelegen plantages verbouwd worden, kan deze boonsoort optimaal van voordelige weersinvloeden profiteren. Niet onbelangrijk, door de keuze voor hoogwaardige Arabica koffiebonen ontvangen de koffieboeren een eerlijke prijs voor hun bonen. Hierdoor hebben zij weer meer mogelijkheden om te investeren in de verduurzaming van hun koffieplantages.

Daarnaast zijn Arabica zeer geschikt voor koffiemachines, omdat deze minder vettig zijn dan Robusta bonen en zo geen laagje achterlaten in je machine. Dit verlengt vanzelfsprekend de levensduur van de machine en draagt zo weer bij aan een duurzamere planeet.

Meer over verduurzaming
Bhorst 54
Balans

Vinden van de juiste melanges

Wereldwijd worden Arabica koffiebonen het meest gedronken, omdat deze een aromatische doch frisse smaak hebben. De meeste melanges van Beukenhorst bestaan dan ook uit 100% Arabica bonen. Toch ontstaat een melange niet door simpelweg verschillende soorten koffiebonen te mengen. Voordat een melange in onze koffiebranderij gebrand wordt, gaat er een nauwgezet proefproces aan vooraf.

Uit maximaal vier of vijf Arabica soorten wordt een gebalanceerde melange gecreëerd, waarin de smaken en aroma’s van de verschillende soorten optimaal naar voren kunnen komen. Vanzelfsprekend heeft niet iedereen dezelfde smaak en juist daarom bieden wij verschillende melanges aan. Zo wordt onze Mondrian dark-roasted korter en op hogere temperaturen gebrand, zodat deze een pittigere smaak krijgt.

Ontdek onze koffieconcepten
Bhorst 53
Toen en nu

Branden met authenticiteit, ambacht én moderne technieken

Doordat in onze koffiebranderij al sinds 1784 koffie gebrand wordt, beschikken wij over jarenlange ervaring en vakkennis. Door de slow-roasting methode toe te passen, kunnen onze brandmeesters het brandproces niet alleen nauwgezet volgen, maar kunnen de koffiebonen ook hun smaken en aroma’s optimaal ontwikkelen. Hierdoor behouden we het oorspronkelijke lichtzoete en frisse karakter van de koffiebonen en geniet jij van een smaakvolle kop koffie.

Echter, koffie branden is niet enkel een kwestie van ervaring en kennis, maar de technieken die erbij komen kijken zijn ook van groot belang. Door te investeren in moderne technieken, worden onze processen niet alleen verduurzaamd, maar kunnen we ook het beste uit de koffiebonen halen. Door bijvoorbeeld te investeren in hoogwaardige verpakkingen, komt er zo min mogelijk licht en zuurstof bij de koffiebonen, zodat deze hun smaak behouden.