Blog

Welke keurmerken zijn er binnen de koffiebranche?

18-8-2022

Tegenwoordig hebben bijna alle producten wel één of meerdere keurmerken. Zo ook de koffiebranche. Maar wat betekenen deze keurmerken precies en waarom is dit zo belangrijk? We zoomen in op de keurmerken van koffie die het meest bekend zijn in de koffiebranche.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een keurmerk is en waarom we daar waarde aan zouden moeten hechten. Voor een consument kan het handig zijn om te weten wat de keurmerken betekenen, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken in het beschikbare assortiment. Zo kan een keurmerk aangeven of een product duurzaam of gezond is. Een leverancier kan zich met behulp van keurmerken onderscheiden van concurrenten. Koffie keurmerken krijg je natuurlijk niet zomaar: een bedrijf moet zich aan bepaalde regels houden om in aanmerking te komen. Deze certificering wordt vastgesteld door een onafhankelijke derde partij, om de betrouwbaarheid van het logo te garanderen.

Fairtrade Max Havelaar

Fairtrade Max Havelaar werd in 1988 opgericht om eerlijke prijzen voor koffieboeren te garanderen. Inmiddels is het keurmerk onder de noemer Fairtrade ook op andere producten dan koffie te vinden, zoals fruit en rijst. Fairtrade koffie garandeert dat de armere producenten, zoals koffieboeren, een minimumprijs ontvangen voor de koffie die zij produceren. Elk product dat het Fairtrade logo mag dragen moet minimaal 20% aan Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten bevatten, zo ook de Fairtrade koffie. Naast de sociale rechten die worden nagestreefd, zet Fairtrade zich ook in voor het milieu, door bijvoorbeeld bepaalde schadelijke bestrijdingsmiddelen te verbieden en eisen te stellen aan energiegebruik. Ook wordt er een vaste ontwikkelingspremie gehanteerd, die door de arbeiders zelf wordt besteed aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van voorzieningen voor de gemeenschap. Max Havelaar koffie draagt daarmee bij aan een duurzame samenleving.

Rainforest Alliance/UTZ

Van alle koffie keurmerken zet Rainforest Alliance/UTZ zich speciaal in voor het behoud van natuur en milieu, maar ook de sociale omstandigheden in de landbouw. Dit keurmerk garandeert dat er bij de productie van koffie het ecosysteem wordt gerespecteerd. Om dit keurmerklogo te mogen dragen moeten bedrijven onder andere gebruik maken van systemen die duurzaam water- en afvalbeheer garanderen.

FSC

Het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) zet zich ook in voor het behoud van de bossen bij de productie van koffie. Door zich te richten op de duurzaamheid van bossen, wordt ook de biodiversiteit behouden. Het FSC vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk transparantie is bij hun werkwijze. De organisatie wordt dan ook gesteund door allerlei grote milieuorganisaties, en is daarin uniek! Belangrijk is dat het FSC-keurmerk door zowel de Nederlandse overheid als de milieubeweging wordt gesteund.

Ook Beukenhorst Koffie vindt het belangrijk dat koffie wordt geproduceerd met respect voor de natuur en de mens. Daarom bieden wij producten aan die aan de keurmerken Max Havelaar koffie, UTZ en FSC voldoen.

Bhorst 25
Advies aanvragen

Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u een vraag over Beukenhorst Koffie of wilt u graag in contact komen met één van onze koffiespecialisten? Ga voor volledige ontzorging van Beukenhorst en proef de smaak van écht goede koffie.

Advies aanvragen

Liever bellen? 0544 374 907