Blog

Waarom duurzame koffie op uw werk een verstandige keuze is!

15-6-2020

Dagelijks drinken we gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie, zowel thuis als in de horeca of op kantoor. Alleen is de koffie die we drinken wel zo duurzaam als we denken? In deze blog leggen we uit wat duurzame koffie is, welke keurmerken er bestaan en waarom duurzame koffie op het werk een verstandige keuze is. Ben je van plan om over te stappen op duurzame koffie? Kom vrijblijvend in contact met onze specialisten die je graag meer vertellen over onze duurzame koffie. Of probeer het gratis uit!

Wat is duurzame koffie?

Ook al drinken we gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie, lang niet alle koffie wordt op duurzame en eerlijke wijze geproduceerd en verhandeld. Vaak worden koffieboeren uitgebuit of wordt landbouwgrond met bestrijdingsmiddelen bewerkt. Daarnaast wordt de meeste koffie geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Azië of Afrika en heeft het transport dus de nodige impact op het milieu.

Gelukkig wordt er vandaag de dag steeds meer gefocust op duurzame koffie. Duurzame koffie herkent u meestal aan keurmerken, zoals het Rainforest Alliance keurmerk. Een keurmerk staat voor duurzaamheid, waarbij correcte werk- en productieomstandigheden hoog in het vaandel staan. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met koffieboeren om de lokale gemeenschap verder te ontwikkelen en de voedselkwaliteit te waarborgen. Een keurmerk zorgt er dus voor dat uw duurzame kopje koffie van hoge kwaliteit is en dat er controle is op het productieproces

Herken duurzame koffiemerken

Duurzame koffie kunt u herkennen aan de verschillende keurmerken die er zijn. Deze keurmerken waarborgen dat de koffie op een eerlijke en verantwoorde wijze wordt geproduceerd en verhandeld. Aangezien er natuurlijk verschillende keurmerken zijn, lichten we hieronder de voornaamste keurmerken toe die wij bovendien zelf ook hanteren.

1.   Fairtrade Max Havelaar

Fairtrade Max Havelaar werd in 1988 opgericht om eerlijke prijzen voor koffieboeren te garanderen. Fairtrade koffie garandeert dat de armere producenten, zoals koffieboeren, een minimumprijs ontvangen voor de koffie die zij produceren. Naast de sociale rechten die worden nagestreefd, zet Fairtrade zich ook in voor het milieu, door bijvoorbeeld bepaalde schadelijke bestrijdingsmiddelen te verbieden en eisen te stellen aan energiegebruik. 

2.    FSC

Het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) zet zich ook in voor het behoud van de bossen bij de productie van koffie. Door zich te richten op de duurzaamheid van bossen, wordt ook de biodiversiteit behouden. Het FSC vindt het belangrijk dat er zoveel mogelijk transparantie is bij hun werkwijze. De organisatie wordt dan ook gesteund door allerlei grote milieuorganisaties, en is daarin uniek. Belangrijk is dat het FSC-keurmerk door zowel de Nederlandse overheid als de milieubeweging wordt gesteund.

3.    Rainforest Alliance/UTZ

Van alle koffie keurmerken zet Rainforest Alliance/UTZ zich speciaal in voor het behoud van natuur en milieu, maar ook de sociale omstandigheden in de landbouw. Dit keurmerk garandeert dat bij de productie van koffie, het ecosysteem wordt gerespecteerd. Om dit keurmerklogo te mogen dragen, moeten bedrijven onder andere gebruik maken van systemen die duurzaam water- en afvalbeheer garanderen.

Kijkend naar de sociale impact van de bovengenoemde keurmerken, dan is het Rainforest Alliance keurmerk het meest gerenommeerd. Daarom hebben wij voor onze Sento Slow Roasted Arabica voor het Rainforest Alliance keurmerk gekozen. Bovendien beschikt Sento over FSC-gecertificeerde to-go koffiebekers en Fairtrade suikersticks en melkcups.

4 redenen waarom duurzame koffie een verstandige keuze is

De bovengenoemde keurmerken zijn natuurlijk prachtige initiatieven, maar waarom moet u nou precies kiezen voor duurzame koffie op het werk? Wij zetten de redenen voor u op een rijtje:

1.  Eerlijke prijzen voor koffieboeren

Door te kiezen voor duurzame koffie, zorgt u er ook voor dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen. Op deze manier kunnen zij op een verantwoorde en duurzame wijze hun koffiebonen verbouwen en geniet u van koffie met een constante kwaliteit.

2.    Onafhankelijke controles

Door te kiezen voor duurzame koffie, kiest u voor koffie die voldoet aan hoge standaarden. Doordat deze koffie doorlopend wordt gecontroleerd door onafhankelijke instanties, behoudt de koffie een constante kwaliteit. Daarnaast zorgen deze controles ervoor dat de hoge standaarden van de keurmerken ook daadwerkelijk worden nageleefd.

3.    Draag bij aan een sociale en milieubewuste wereld

Door te kiezen voor duurzame koffie, draagt u bij aan het creëren van een sociale en milieubewuste wereld. De keuze voor koffie met keurmerk zorgt ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen en dat werknemers een fatsoenlijk loon hebben met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast hechten keurmerken veel waarde aan arbeidsrechten en democratische werkwijzen, zodat deze koffie daadwerkelijk bijdraagt aan een socialere wereld.

4.    Drink koffie met een goed gevoel én doe goed voor uw zaak

Duurzame koffie geeft niet alleen de koffieboeren een goed gevoel, maar uzelf ook. Door te kiezen voor duurzame koffie op kantoor, draagt u bij aan een groenere planeet. Daarnaast profiteert u niet alleen van een constante kwaliteit, maar zorgt u er ook voor dat mens en dier beschermd worden.

Duurzame koffie op jouw kantoor?

Er zijn genoeg redenen om duurzame koffie op het werk serieus te overwegen. Ben je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat duurzame koffie op kantoor de beste keuze is? Stap dan eenvoudig over op duurzame koffie en vraag vrijblijvend advies aan!

Bhorst 25
Advies

Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u een vraag over Beukenhorst Koffie of wilt u graag in contact komen met één van onze koffiespecialisten? Ga voor volledige ontzorging van Beukenhorst en proef de smaak van écht goede koffie.

Advies aanvragen
Liever bellen? 0544 374 907