Blog

Koffiebekers en de SUP-wetgeving. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen!

3-1-2023

Koffiebekers en de SUP-wetgeving, het zijn termen die tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De term SUP heb je wellicht al eens horen vallen bij het verbod op plastic rietjes en wegwerp bestek. Ondanks dat de term steeds bekender wordt en de wetgeving steeds verder aangescherpt wordt, is het soms lastig om te bepalen wat er nu wél en niet mag. In deze blog leggen we daarom uit wat de SUP-wetgeving is en wat de nieuwste veranderingen zijn in de wetgeving voor koffiebekers.

Wat is de SUP-wetgeving?

SUP staat voor Single-Use Plastics en hieronder vallen producten als plastic rietjes, wegwerpbestek en koffiebekers. Aangezien deze producten bekend staan als wegwerpartikelen, vallen ze onder de single-use plastics. Doordat deze producten uit kunststof/plastic vervaardigd zijn, zorgen ze voor de zogenoemde 'plastic soep' in zeeën en oceanen. Om deze 'plastic soep' tegen te gaan en duurzaamheid te stimuleren, heeft de Europese Commissie richtlijnen opgesteld wat gevolgen heeft voor het gebruik van SUP producten.

Welke veranderingen zijn er in de SUP-wetgeving?

Waar plastic rietjes en roerstaafjes al sinds 2021 verboden zijn, wordt de wetgeving voor andere SUP-artikelen steeds verder aangescherpt, waaronder koffiebekers. Deze aanscherping kent de volgende stappen:

1.    Extra opslag koffiebekers per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 gaat de prijs van koffiebekers omhoog, omdat importeurs en producenten een zogenoemde SUP-opslag moeten berekenen over de koffiebekers. Deze opslag geldt niet alleen voor koffiebekers, maar ook voor andere voedselverpakkingen die eenmalig gebruikt worden. Belangrijk om te weten is dat deze opslag ook geldt voor kartonnen koffiebekers die een dunne (bio)plastic coating bevatten.

2.    Extra opslag voor consumenten/eindgebruikers per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 moeten consumenten/eindgebruikers een extra toeslag betalen als zij gebruik maken van koffiebekers bij het afhalen of bezorgen van dit product. Hierbij kun je denken aan de koffiebeker die je bij een tankstation of koffiebar afhaalt. Als richtlijn wordt een opslag van € 0,25 genoemd voor het meegeven van een koffiebeker. Tevens dient er een herbruikbaar alternatief aangeboden te worden.

3.    (Gedeeltelijk) verbod op koffiebekers per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 wordt het gebruik van koffiebekers op plekken waar deze direct gebruikt worden, verboden. Hierbij kun je denken aan een kop koffie die je ter plekke opdrinkt, zoals in een restaurant of op kantoor. Op deze plekken worden herbruikbare koffiebekers de standaard.

Er zijn echter uitzonderingen op deze maatregel. Indien koffiebekers weer volledig/hoogwaardig te recyclen zijn, mogen ze alsnog gebruikt worden. Daarbij geldt dat de koffiebeker opnieuw door de producent wordt ingezameld en aangeboden wordt voor hoogwaardige recycling.

Voor plekken waar de koffiebekers worden afgehaald of bezorgd, gelden andere richtlijnen. Voor deze locaties geldt dat zij een herbruikbaar alternatief moeten aanbieden of de consument extra moeten belasten voor het gebruik van een wegwerpbeker.

Meer weten over koffie en duurzaamheid?

De veranderingen en ontwikkelingen omtrent duurzaamheid in de koffiewereld volgen elkaar in een rap tempo op. Wil je meer weten over duurzame koffie of meer informatie? Lees dan ook de volgende blog of neemt contact met ons op!

Bhorst 7
Contact

Neem contact met ons op

Ook Beukenhorst Koffie in jouw horecazaak? Onze adviseurs helpen je graag vrijblijvend bij het vinden van de juiste melange en het kiezen van de juiste koffiemachine!