Blog

Koffie lang én goed bewaren met deze 4 tips

4-5-2021

Stel, je hebt je favoriete koffiebonen aangeschaft en na een tijdje vul je de koffiebonen in je koffiemachine bij, maar de smaak is ineens veranderd. Voordat je je afvraagt hoe dit nu precies kan, is het belangrijk om te weten dat de wijze waarop je jouw koffie bewaart, bepalend is voor de smaak van deze koffiebonen. Bewaar je je koffie namelijk op de juiste manier, dan blijven alle smaken en aroma’s behouden en geniet jij elke dag van een verse kop koffie. In deze blog geven we daarom handige tips en tricks over koffie bewaren!

Het belang van de juiste bewaarmethoden

Hoe verser de koffie, hoe hoger de kwaliteit. Maar, deze versheid behoud je niet zomaar. Daar moet je wel iets voor doen. De smaak van koffiebonen wordt namelijk snel aangetast door zuurstof, licht, vocht en warmte. Zo zijn bijvoorbeeld ongemalen koffiebonen beter beschermd tegen smaakinvloeden, omdat zij na het koffie branden niet meer vermalen worden tot filterkoffie of in een koffiecup komen en dus minder met lucht en zuurstof in contact komen.

We zijn daarnaast natuurlijk in de horeca gewend dat onze kop koffie een constante kwaliteit heeft, maar thuis of op kantoor ligt dit toch iets lastiger. Vraag je je af hoe dit kan? Onderstaand leggen wij kort uit hoe verschillende invloeden de smaak van de koffie kunnen bepalen:

- Zuurstof 

Zodra je koffiebonen blootstelt aan zuurstof, geven de bonen hun oliën (en daarmee smaak) af. De intensiteit van de smaak vermindert naarmate de bonen aan zuurstof worden blootgesteld. Om hiervan een voorbeeld te geven, bij koffiecups worden de bonen na het branden vermalen, waardoor deze langer aan zuurstof blootgesteld zijn en zo automatisch wat aan smaak verliezen.

- Licht

Net als bij zuurstof, versnelt de invloed van licht het afgifteproces van de aroma’s van koffiebonen.

- Vocht

Bewaar je je koffie op een plek met een hogere luchtvochtigheid, dan zal er meer vocht in de bonen trekken. Vocht tast de oliën -en daarmee de versheid- van koffiebonen aan. Met vocht wordt uiteraard niet het water bedoelt wat je gebruikt om je koffie mee te zetten.

- Warmte

Warmte en koffieboonoliën gaan slecht samen. Door de warmte ‘zweet’ de koffieboon sneller aroma’s uit en verliest deze dus aan smaak.

Kortom, verschillende factoren beïnvloeden de smaak van jouw koffiebonen. Handig om te weten, maar belangrijker is nu hoe je nou je koffie daadwerkelijk het beste kunt bewaren. Hieronder lees je handige tips hoe je je koffie het beste bewaart.

4 manieren en tips om koffie lang én goed te bewaren

We weten nu dat op een goede wijze koffie bewaren van belang is om een lekkere kop koffie te kunnen zetten. Maar wat kun je nu precies doen om je koffie op de juiste wijze te bewaren? Wij geven hieronder tips, zodat jij de fijne smaak van je favoriete koffie kunt behouden:

1.    Bewaar de koffie op een donkere, koele en droge plek

Om koffie goed te kunnen bewaren, is het belangrijk dat je rekening houdt met de invloed van zuurstof, licht, vocht en warmte. Dit klinkt natuurlijk vrij omvangrijk, maar in de praktijk is het eigenlijk eenvoudig. Zo kun je je koffie beter niet in de kelder of koelkast bewaren, omdat het hier vochtig is.

Wij raden daarom aan om je koffie op een donkere, koele én droge plek neer te zetten. Hierbij kun je denken aan een keukenkastje die niet in de volle zon staat. En voor de nieuwsgierigen onder ons, koffiebonen bewaren in de vriezer zorgt er niet voor dat de smaak langer behouden blijft

2.    Open de verpakking pas wanneer je de koffie daadwerkelijk gebruikt

Het klinkt vanzelfsprekend, maar open de zak met koffiebonen pas als je hem echt wilt gaan gebruiken. Zodra je de verpakking opent, komt er zuurstof bij de koffie waardoor de oliën vrijkomen en de bewaartermijn direct is verkort. Daarnaast is het bij de aanschaf van koffiebonen handig om te kijken of de verpakking helemaal intact is, zodat er geen zuurstof en licht bij de koffie komt. Een degelijke koffieverpakking zorgt er namelijk voor dat de koffie koel, donker en droog bewaard blijft.

3.    Vul het bonenreservoir niet volledig

Als je thuis een automatische koffiemachine hebt, dan zul je er vast wel eens een uitdaging van gemaakt hebben om zoveel mogelijk koffiebonen in het reservoir te laten passen. Als je deze koffie echter niet binnen een aantal dagen consumeert, verliezen de bonen aan smaak. In het reservoir worden de koffiebonen namelijk blootgesteld aan licht en zuurstof, waardoor ze hun smaken sneller afgeven. Wil je dit voorkomen? Vul dan het reservoir met minder koffiebonen en vul deze wat vaker bij.

4.    Een kwalitatief bewaarblik voor koffiebonen uit geopende zakken

Nu we weten dat het bonenreservoir het beste niet volledig gevuld kan worden, rijst natuurlijk de vraag: wat doen we met de koffiebonen die in de verpakking overblijven? Om ervoor te zorgen dat deze koffiebonen hun smaken behouden, adviseren wij het gebruik van een kwalitatief bewaarblik. In een bewaarblik worden de koffiebonen niet blootgesteld aan zuurstof, licht, vocht en warmte en blijven zo dus vers.

Met een paar kleine aanpassingen wordt koffie bewaren dus een kleine moeite. Ben je nu eigenlijk benieuwd welke koffiebonen dan het beste bij jou of je koffiemachine passen? Lees dan hier verder.

Koffie bewaren

Bestel jouw favoriete koffiebonen mét handig bewaarblik

Om bovenstaande tips gelijk in de praktijk te kunnen brengen, leveren wij bij de eerste bestelling van onze Classic koffiebonen een gratis bewaarblik mee. Zo wordt koffie bewaren dus een eenvoudige klus en geniet je dagelijks van een verse kop koffie!