Blog

Zo kies je de beste koffiebonen voor jouw koffiemachine

22-2-2022

Welke koffiebonen zijn nou eigenlijk het beste voor mijn koffiemachine? Een belangrijke vraag, maar er wordt bij de aankoop van een koffiemachine niet altijd bij stilgestaan. Een gemiste kans, want een lekkere kop koffie is afhankelijk van zowel de kwaliteit van de koffiemachine als die van de koffiebonen. Dus, welke koffiebonen zijn het meest geschikt voor jouw koffiemachine? In deze blog leggen wij je uit hoe je de juiste koffiebonen kiest voor jouw koffiemachine!

Het begint allemaal bij de selectie van de juiste koffiebonen

Als je op internet of in de supermarkt op zoek bent naar koffiebonen, dan zie je waarschijnlijk zoveel soorten voorbijkomen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Doordat koffiebonen op verschillende plantages groeien op afwijkende hoogtes en dus ook met variërende temperaturen, zit er veel verschil in de soorten koffiebonen die er op de markt verkrijgbaar zijn. Een logisch gevolg is dan ook dat ieder koffiemerk zo zijn eigen melanges en smaken heeft. 

Samenstelling van de melange

Om een melange samen te kunnen stellen, kopen koffiebranders de gewenste soorten voor hun melange in. Er wordt vervolgens per soort gekeken hoe deze in de melange terug moet komen, zodat er uiteindelijk een evenwichtige en smaakvolle melange ontstaat. Nadat de melange is samengesteld, begint het brandproces van de koffiebonen. 

Brandproces van de koffiebonen

Tijdens het brandproces wordt de melange in een trommelbrander gebrand. Een proces dat zeer bepalend is voor de smaak van de koffie en dus om veel vakkennis vraagt. Als de bonen bijvoorbeeld langzaam worden gebrand (slow-roasting), kunnen de aroma’s van de bonen beter vrijkomen dan bij een snel en massaal brandproces. 

Als de bonen vervolgens gebrand en verpakt zijn, zijn ze klaar om gebruikt te worden voor jouw koffiemachine. Alleen, er zijn zoveel verschillende melanges en merken, dat het lastig is om te bepalen welke koffiebonen het beste zijn voor jouw koffiemachine. Daarom leggen wij uit wat belangrijk is bij het kiezen van de beste koffiebonen.

Waar moet je op letten als je de beste koffiebonen kiest?

Als je de beste koffiebonen wilt kiezen voor jouw koffiemachine, dan zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Hierdoor voorkom je dat je een melange kiest die uiteindelijk toch niet in de smaak valt. 

Je kiest de beste koffiebonen door antwoorden te geven op de volgende vragen:

1. Welke roast krijgt jouw voorkeur?

Zoals eerder in deze blog benoemd werd, speelt het brandproces een belangrijke rol in de uiteindelijke smaak van je kopje koffie. De branding van de koffie wordt ook wel ‘roast’ genoemd en daarom zie je dus vaak op koffieverpakkingen termen als ‘dark roast’ voorbijkomen. Simpel gezegd, geeft de ‘roast’ aan onder welke temperatuur en in welke tijd de bonen gebrand zijn.

 • Dark roasted 
  Dark roasted betekent dat de bonen langere tijd op hoge temperatuur gebrand worden, zodat de koffie een pittige smaak krijgt. Door de bonen op deze wijze te branden, worden de koffiebonen vanbinnen donkerder en krijgen zo een krachterigere smaak.
 • Medium roasted 
  Een medium roast wordt in tegenstelling tot een dark roast op lagere temperaturen gebrand en heeft dus een zachtere smaak dan een dark roast. Hierdoor zijn de smaken milder en dus ook minder intens.
 • Slow roasted 
  Slow roasted betekent dat de koffiebonen wat langer gebrand worden, zodat de smaken in de koffiebonen meer tijd krijgen om vrij te komen. Hierdoor ontstaat er een volle en verfijnde smaak. De meeste melanges van Beukenhorst zijn gebrand volgens de ‘slow-roasting’ methode, waarbij er altijd focus ligt op een traditioneel brandproces. 

Bij het kiezen van de beste koffiebonen voor jouw koffiemachine is het dus belangrijk om in je achterhoofd te houden wat je voorkeur geniet. 

Koffiebonen kiezen

2. Welke smaak vind je het lekkerst?

Over smaakt valt natuurlijk te twisten, maar het is altijd handig om te weten welke soorten bonen de smaak van de koffie beïnvloeden. Hieronder lichten we kort de twee hoofdsoorten toe en waarom deze wel of niet geschikt zijn voor jouw koffiemachine: 

 • Arabica 
  Arabica koffiebonen worden verbouwd op de hoger gelegen plantages, waardoor deze boonsoort optimaal van voordelige weersinvloeden kan profiteren. Arabica koffie wordt wereldwijd het meest gedronken, wat komt door de volle doch milde smaak van deze koffiebonen. Arabica bonen zijn bovendien zeer geschikt voor een koffiemachine, omdat ze niet zo vettig zijn als Robusta bonen en zo geen laagje achterlaten in je machine.  

 • Robusta  
  Robusta bonen groeien op lagergelegen plantages en vereisen minder optimale groeiomstandigheden dan Arabica bonen. Hierdoor is de smaak van deze bonen echter bitterder, maar gevoelsmatiger wel krachtiger. Robusta bonen laten echter meer vet achter in de koffiemachine dan Arabica bonen, waardoor ze wat minder geschikt zijn voor een volautomatische koffiemachine. 

Doordat de smaak van Arabica verfijnder is en uitermate geschikt is voor volautomatische koffiemachines, bestaan de meeste melanges van Beukenhorst uit 100% Arabica bonen. Daarom adviseren wij ook om naar deze boonsoort te kijken als je op zoek bent naar de beste koffiebonen voor je koffiemachine. 

3. Wat weet je over de kwaliteit van de bonen?

Als je de keuze maakt om te investeren in een bonenmachine, dan wil je vanzelfsprekend ook dat je kop koffie van goede kwaliteit is. Een goede kop koffie is echter grotendeels afhankelijk van de soort koffiebonen die je aanschaft. Kwalitatieve koffiebonen zijn onder meer te herkennen aan een gelijkmatige branding en een zorgvuldige samenstelling van verschillende boonsoorten.

Kies bewust aan de hand van keurmerken
Ook al is een keurmerk niet bepalend voor de kwaliteit van een product; het geeft wel weer dat een producent zich bezighoudt met de impact die een product heeft op mens én planeet. Voorbeelden van keurmerken die zich hiermee bezighouden, zijn het Max Havelaar keurmerk en het Rainforest Alliance keurmerk. Laatstgenoemde is bovendien het keurmerk waar de meeste melanges van Beukenhorst ook over beschikken. Rainforest Alliance is een keurmerk dat ernaar streeft de natuur te beschermen en de klimaatcrisis te overkomen. 

4. Wanneer zijn de koffiebonen gebrand?

Hoewel we vinden dat brood- en zuivelproducten zo vers mogelijk moeten zijn, geldt hetzelfde natuurlijk ook voor koffie. Ondanks dat koffie één jaar lang houdbaar is, zijn er wel verschillende aspecten die de houdbaarheid beïnvloeden.

Laat je een zak koffiebonen te lang open staan, dan heeft dit ook een negatieve invloed op de smaak ervan. Daarom kun je je koffiebonen het beste in een afsluitbaar koffieblik bewaren of de verpakking in één keer opmaken. 

Het is daarnaast ook van belang om bij de aanschaf van koffiebonen te kijken naar de datum waarop de bonen gebrand zijn. Zo kun je het beste inschatten hoe vers de koffiebonen nog zijn en wat dit betekent voor de smaak en houdbaarheid ervan. 

Ontdek de koffiebonen van Beukenhorst, geschikt voor elke machine

In deze blog zijn verschillende factoren beschreven die bepalen welke koffiebonen het meest geschikt zijn voor jouw koffiemachine. De meeste Beukenhorst melanges bestaan uit 100% Arabica koffiebonen, worden op ambachtelijke manier samengesteld en zijn gebrand volgens de ‘slow-roasting’ methode voor een verfijnde smaak. Daarnaast ontvang je altijd versgebrande koffiebonen, zodat je de gebalanceerde smaken optimaal proeft in je kop koffie!