Blog

Hoe zet je de lekkerste koffie? Dit zijn dé beste manieren!

28-3-2023

Zoveel mensen, zoveel smaken. Die vlieger gaat ook zeker op als het gaat om koffie zetten. Waar de een het liefst koffie zet met een french press, kiest de ander voor een volautomatische bonenmachine. Welke manier je ook kiest, het gaat er natuurlijk uiteindelijk om dat je een lekkere kop koffie kunt zetten. In deze blog geven we je daarom handige tips hoe jij uit je volautomaat of pistonmachine de lekkerste koffie haalt!

Koffie zetten: welke opties zijn er?

Koffie zetten kan op ontelbare manieren, afhankelijk van je eigen smaak en de machine die je voor handen hebt. In deze blog focussen we ons echter op hoe koffie zetten met een volautomaat of een pistonmachine het beste gedaan kan worden. Doordat in deze machines met verse koffiebonen wordt gewerkt, komen de tonen en smaken van de koffie het beste naar voren wat natuurlijk jouw kop koffie ten goede komt.

Koffiezetten met een volautomaat

Het lijkt zo eenvoudig, met één druk op de knop een kop koffie zetten. Toch vergt het de nodige kennis van afstelling om een lekkere kop koffie te zetten met een volautomaat. Heb je dit eenmaal onder de knie, dan zul je zien dat snelheid en kwaliteit perfect samen gaan. Hieronder lees je hoe je met een volautomatische koffiemachine eenvoudig een lekkere kop koffie zet.

1.    Kies de juiste volautomaat

In tegenstelling tot vroeger zien we tegenwoordig steeds vaker bonenmachines thuis of op kantoor staan. Dit komt niet alleen omdat we meer bonenkoffie zijn gaan drinken, maar ook omdat de volautomaten steeds beter en toegankelijker zijn geworden. De juiste koffiemachine is echter afhankelijk van de capaciteit die je nodig hebt en de koffiespecialiteiten die je ermee wilt zetten. Denk hier daarom goed over na voordat je een koffiemachine aanschaft.

2.    Koffiemachine afstellen

Als je eenmaal de juiste volautomaat hebt aangeschaft, is een lekkere kop koffie nog geen vanzelfsprekendheid. Om een goede koffie te zetten, is de afstelling van de koffiemachine namelijk cruciaal. Hierbij zijn factoren als de maalgraad, waterhardheid en koffiedosering belangrijk om het beste uit de koffiebonen te halen. Deze termen klinken natuurlijk complex, maar in deze blog leggen we je van A tot Z uit hoe je je koffiemachine het beste kunt afstellen.

3.    De koffiemachine goed reinigen en onderhouden

Heb je eenmaal de juiste koffiebonen in huis en de koffiemachine goed afgesteld, dan wil je natuurlijk de smaak behouden. Goede reiniging en onderhoud zijn hiervoor een must. Door je machine conform de voorschriften te reinigen, zorg je ervoor dat de machine van binnen schoon blijft, waardoor kalk en vetresten niet aan onderdelen blijven hangen.

De mate van onderhoud verschilt echter per machine. Gebruik je dagelijks melkproducten, dan dien je de machine of het desbetreffende onderdeel dagelijks te reinigen. Heb je een bonenmachine voor thuis waarmee je enkel koffie en espresso zet, dan hoef je je machine niet elke dag te reinigen.

Koffiezetten met een pistonmachine

Niets geeft de ambachtelijke sfeer rondom koffie beter weer dan een traditionele pistonmachine. Deze Italiaanse uitvinding vind je in menig horecazaak, maar ook steeds vaker op het aanrecht thuis. Koffie zetten met een pistonmachine vergt wat meer handelingen, maar als je ermee uit de voeten kunt, zet je in een handomdraai een perfecte kop koffie.

3 stappen om goede koffie te zetten met een pistonmachine

1.    De juiste temperatuurinstelling

Voordat je begint met koffie zetten, is het belangrijk dat de machine goed is voorverwarmd. Idealiter ligt de temperatuur op maximaal 92 graden. Indien de temperatuur van de koffiemachine te laag is, koelt de koffie al af voordat deze in het kopje belandt en heeft dit een nadelige invloed op de smaak

2.    Koffiemolens instellen en koffiebonen malen

Zodra de koffiemachine goed voorverwarmd is, is het tijd om de verse koffiebonen te malen. Hierbij is het van belang dat de koffiemolens correct afgesteld zijn. Een te fijne maalgraad heeft over extractie en dus een bittere smaak als gevolg. Een te grove maalgraad zorgt voor onder extractie en een zurige smaak.

Daarnaast moet ook de koffie-grammage goed afgesteld zijn op de koffiemolens. Als je te veel koffie doseert, kan het water minder goed door de koffie stromen en wordt deze al snel te intens van smaak. Afhankelijk van de koffie die je gebruikt, heb je voor een kop koffie tussen de 7-10 gram nodig.

3.    Last but not least... koffie zetten!

Nadat je de gemalen koffie in de piston hebt, is het belangrijk om deze gelijkmatig over de piston te verdelen en goed aan te stampen. Hierdoor kan het water gelijkmatig door de koffie stromen. Door de juiste grammage te kiezen, creëer je automatisch ook de juiste extractietijd. Op dat moment kan de koffie gezet worden en zet je een smaakvolle kop koffie.

Welke manier je ook kiest: koop altijd verse koffiebonen!

Welke koffiemachine je ook hebt en wat je voorkeur ook is, verse koffiebonen zijn onmisbaar voor een lekkere kop koffie. Ben je er nog niet over uit welke koffiemachine wat voor jou is of welke koffiebonen voor jou geschikt zijn? Laat je dan adviseren door onze experts of bezoek onze webshop!

Bhorst 25
Advies aanvragen

Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u een vraag over Beukenhorst Koffie of wilt u graag in contact komen met één van onze koffiespecialisten? Ga voor volledige ontzorging van Beukenhorst en proef de smaak van écht goede koffie.

Advies aanvragen

Liever bellen? 0544 374 907