Blog

Welke koffiemachine kiezen? Zo koopt u de beste machine die bij uw organisatie past

21-11-2019

Een zakelijke koffiemachine kiezen, is makkelijker gezegd dan gedaan. U heeft immers keuze uit talloze machines met elk voor- en nadelen. Tegelijkertijd wilt u voorzien in de behoeften van uw collega's. Dus, welke koffiemachine past het beste bij uw organisatie? In slechts 4 stappen maakt u de juiste keuze!

Een werkdag begint prettiger met een lekkere kop koffie. Daarom is een koffiemachine onmisbaar op de werkvloer. Deze kiest u door antwoorden te geven op de volgende vragen:

  1. Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks geconsumeerd?
  2. Welke wensen hebben u en uw collega’s?
  3. Hoe zit met het reiniging en onderhoud?
  4. Uit welke koffiemachines kunt u kiezen?

Bovenstaande onderwerpen worden in dit artikel behandeld, zodat u over de juiste kennis beschikt om een gedegen keuze te maken.

Bereken hoeveel koppen koffie u en uw collega's dagelijks drinken

De hoeveelheid koffie en het gebruik van de machine(s) bepalen voor een groot deel welk type koffiemachine het best bij uw organisatie past.

Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks geconsumeerd?

Uit onderzoek blijkt dat wij -in Nederland- dagelijks gemiddeld zo’n 4,1 koppen koffie drinken. Dat komt per jaar neer op zo’n 8,4 kilo koffiebonen per persoon, maar hoeveel koffie wordt er bij u op het werk gedronken?

De hoeveelheid koffie bepaalt immers mede welk type machine geschikt is. Deze moet immers aan de vraag kunnen voldoen. Stel uzelf daarom de volgende vragen:

  • Hoeveel collega’s heeft u?
  • Hoeveel collega’s drinken koffie en hoeveel thee?
  • Hoe vaak ontvangt u gemiddeld klanten/gasten binnen uw organisatie?

Werkt u in een organisatie met meer dan 5 collega’s? Dan raden wij aan om een professionele koffiemachine aan te schaffen. Deze sluit u aan op een vaste wateraansluiting en kunt u -indien nodig- uitbreiden om een grotere hoeveelheid bonen te malen. Tevens is het mogelijk om bij een professioneel automaat een servicecontract af te sluiten om uw machine te reinigen en onderhouden. Daarover leest u verderop meer.

Het gebruik van de machine

De kwaliteit en smaak van koffie is belangrijk, maar men wil tegelijkertijd niet (te) lang wachten. Daarom heeft ook het gebruik van de koffiemachine invloed op de keuze.

Drinkt men gedurende de dag koffie of zijn er specifieke piekmomenten waarop veel koffie gedronken wordt? Zo wordt er ongetwijfeld meer koffie gedronken in de ochtend of op momenten waarop u een workshop, training of bijeenkomst organiseert. Niemand heeft zin om op deze momenten lang te wachten. Voldoende capaciteit en zetsnelheid zijn cruciaal voor een machine.

Inventariseer de wensen van uw organisatie én uw collega's

Over smaak valt niet te twisten… Maar het wordt ongetwijfeld zeer gewaardeerd op de werkvloer wanneer u de wensen van uw collega’s inventariseert. Welke koffie vinden zij lekker en welke soorten drinken zij het liefst?

Welke kwaliteit krijgt de voorkeur?

Niemand wordt blij van koffie die smaakt naar filterkoffie van enkele dagen oud. En aangezien koffie de productiviteit op de werkvloer verhoogt, is het een kleine moeite om na te gaan welke eisen u stelt aan de kwaliteit ervan. Overigens, een lekkere koffie verbetert de tevredenheid bij collega’s!

Instantkoffie of toch verse bonen?

Instantkoffie -ofwel, oploskoffie- wordt gezet met een zogeheten vriesdroogmachine en krijgt vooral de voorkeur als u ‘even snel koffie wilt drinken’. Het biedt gemak. De machine mengt het poeder met heet water, et voilà… uw koffie is klaar. Maar let op: haastige spoed is zelden goed! De snelheid gaat daarom meestal ten koste van de smaak. Instantkoffie staat erom bekend dat het niet die lekkere koffiesmaak biedt waar iedereen naar verlangt.

Wist u overigens dat de sterkte van de koffiesmaak -een kwartier nadat de bonen gemalen zijn- al afneemt? Daarom gaat de voorkeur vaak uit naar verse bonenmachines. Want er gaat niets boven een kop vers gezette koffie... Tsja, het duurt misschien een paar seconden langer dan het zetten van instantkoffie, maar de smaak maakt alles goed! Bovendien heeft u meestal meer keuze in soorten koffie als u kiest voor verse bonen: van espresso’s en cappuccino’s tot latte macchiato’s. Maar voor dat laatste moet de machine wel geschikt zijn, natuurlijk.

Duurzaamheid

Is duurzaamheid van belang bij u op de zaak? Kies dan ook bewust als het gaat om de koffiemachine en -bonen! Denk aan duurzame apparaten met een lange levensduur en koffiebonen die op een fairtrade en milieuvriendelijke manier zijn verbouwd en gebrand.

De invloed op kwaliteit door onze monteurs

Wist u overigens dat onze monteurs grote invloed hebben op de smaak? Zij stellen immers af hoe grof de koffie wordt gemalen en ook hoe snel de doorloop en contacttijd is. Zij zorgen ervoor dat de machine wordt aangepast op uw wensen en dat alle smaak uit de boon wordt gehaald!

Hoe moet het apparaat eruitzien?

Niet alleen de smaak, maar ook het design van het koffieapparaat is een steeds belangrijker aspect. Past de machine bij de inrichting van het pand of is het een storende factor in het totaalplaatje? 

De meeste koffiemachines zijn tegenwoordig voorzien van een digitaal scherm waarop men de koffiekeuze kan maken. In ruststand is het zelfs mogelijk om hierop afbeeldingen of filmpjes af te laten spelen. Tevens zijn de meesten uitgerust met reservoirs voor verse bonen waardoor in één oogopslag duidelijk is dat het om echte, verse koffie gaat.

Uit welke koffiemachines kunt u kiezen bij Beukenhorst?

Er zijn talloze koffiemachines waaruit u kunt kiezen. Wij zetten de belangrijkste machines mét bijbehorende aspecten voor u op een rij:

Volautomatische koffiemachines

Een volautomatische koffiemachine, ook wel ‘volautomaat’ genoemd, is een gebruiksvriendelijke en snelle machine. Met een druk op de knop zet u verse koffie, cappuccino of espresso. Het apparaat start met malen, waarna er onder hoge druk water door de koffie wordt geperst. U ervaart constante kwaliteit omdat de machine de koffiebonen per kop vers maalt.

Koffiesoorten

Van ‘gewone’ koffie tot espresso’s, cappuccino’s en latte macchiato’s: u stelt zelf in wat de maalgraad, temperatuur en sterkte van uw koffie moet zijn.

Aantal koppen koffie

1 of 2 koppen koffie per beurt, van hetzelfde soort. Dus 2 koppen normale koffie, 2 koppen espresso of 2 koppen cappuccino.

Gemiddelde wachttijd

20 tot 40 seconden

Kosten per kop koffie

Tussen de €0,05 en €0,18, afhankelijk van de kosten per zak koffiebonen en de afgestelde hoeveelheid koffie per kopje.

Onderhoud

De machines houden zelf bij wanneer ze gereinigd/onderhouden moeten worden. Het display toont u direct wanneer welke reiniging of onderhoudsbeurt noodzakelijk is. De schoonmaakfrequentie is afhankelijk van het gebruik.

Koffiemachine kiezen voor kantoor

Welke volautomaten voor hoeveel koffiedrinkers?

Hieronder staan enkele machines die geschikt zijn voor een bepaalde hoeveelheid koffiedrinkers:

10-20 koffiedrinkers of tot 75 koppen koffie per uur

20-30 koffiedrinkers of tot 100/120 koppen koffie per uur

30-50 koffiedrinkers of tot 150/170 koppen koffie per uur

75+ koffiedrinkers of tot 250 koppen koffie per uur

Halfautomatische koffiemachines (pistonmachines)

Een halfautomatische koffiemachine -ook wel een pistonmachine genoemd- is een machine die u bijvoorbeeld ziet in koffietentjes. U heeft alles zelf in de hand: met volledige controle en alle aandacht voor één of twee koppen koffie, bepaalt u zelf welk zetproces u gebruikt. Onze Faema koffiemachines zijn hier het perfecte voorbeeld van.

Voor deze machines heeft u een externe bonenmaler nodig als deze niet intern is ingebouwd.

Koffiesoorten

Van ‘gewone’ koffie tot espresso’s, cappuccino’s en latte macchiato’s. U maakt gebruik van gemalen koffie en heeft de volledige controle over uw kop koffie. Daarnaast kunt u verse melk gebruiken voor onder andere cappuccino’s, in combinatie met een stoompijpje.

Aantal koppen koffie

1 of 2 koppen koffie per beurt, van hetzelfde soort. Dus 2 koppen normale koffie, 2 koppen espresso of 2 koppen cappuccino.

Gemiddelde wachttijd

25 tot 30 seconden (zónder de voorbereiding die u dient te treffen voor het zetten van de koffie)

Met deze machines bent u gemiddeld meer aandacht en tijd kwijt dan bij een volautomaat. Daarnaast dient u enige kennis te hebben over de juiste afstelling van de maalgraad, temperatuur en sterkte.

Kosten per kop koffie

Tussen de €0,05 en €0,18, afhankelijk van de kosten per zak koffiebonen en de afgestelde hoeveelheid koffie per kopje.

Onderhoud

Deze machines dient u dagelijks te reinigen.

Een volautomatische koffiemachine kopen? Wij adviseren u graag!

U heeft een keuze gemaakt… Hoe nu verder? Als uw voorkeur uitgaat naar een volautomatische koffiemachine, dan helpen wij u graag verder. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Ook krijgt u bij Beukenhorst Koffie een machine 30 dagen op proef. Zo ervaart u zelf het gemak en de kwaliteit van onze koffie. Meer weten? Vraag dan hier vrijblijvend advies aan!