Een werkdag begint prettiger met een lekkere kop koffie. Daarom is een koffiemachine onmisbaar op de werkvloer. Deze kiest u door antwoorden te geven op de volgende vragen:
- Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks geconsumeerd?
- Welke wensen hebben u en uw collega’s?
- Hoe zit met het reiniging en onderhoud?
- Uit welke koffiemachines kunt u kiezen?
Bovenstaande onderwerpen worden in dit artikel behandeld, zodat u over de juiste kennis beschikt om een gedegen keuze te maken.
Bereken hoeveel koppen koffie u en uw collega's dagelijks drinken
De hoeveelheid koffie en het gebruik van de machine(s) bepalen voor een groot deel welk type koffiemachine het best bij uw organisatie past.
Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks geconsumeerd?
Uit onderzoek blijkt dat wij -in Nederland- dagelijks gemiddeld zo’n 4,1 koppen koffie drinken. Dat komt per jaar neer op zo’n 8,4 kilo koffiebonen per persoon, maar hoeveel koffie wordt er bij u op het werk gedronken?
De hoeveelheid koffie bepaalt immers mede welk type machine geschikt is. Deze moet immers aan de vraag kunnen voldoen. Stel uzelf daarom de volgende vragen:
- Hoeveel collega’s heeft u?
- Hoeveel collega’s drinken koffie en hoeveel thee?
- Hoe vaak ontvangt u gemiddeld klanten/gasten binnen uw organisatie?
Werkt u in een organisatie met meer dan 5 collega’s? Dan raden wij aan om een professionele koffiemachine aan te schaffen. Deze sluit u aan op een vaste wateraansluiting en kunt u -indien nodig- uitbreiden om een grotere hoeveelheid bonen te malen. Tevens is het mogelijk om bij een professioneel automaat een servicecontract af te sluiten om uw machine te reinigen en onderhouden. Daarover leest u verderop meer.
Het gebruik van de machine
De kwaliteit en smaak van koffie is belangrijk, maar men wil tegelijkertijd niet (te) lang wachten. Daarom heeft ook het gebruik van de koffiemachine invloed op de keuze.
Drinkt men gedurende de dag koffie of zijn er specifieke piekmomenten waarop veel koffie gedronken wordt? Zo wordt er ongetwijfeld meer koffie gedronken in de ochtend of op momenten waarop u een workshop, training of bijeenkomst organiseert. Niemand heeft zin om op deze momenten lang te wachten. Voldoende capaciteit en zetsnelheid zijn cruciaal voor een machine.
Inventariseer de wensen van uw organisatie én uw collega's
Over smaak valt niet te twisten… Maar het wordt ongetwijfeld zeer gewaardeerd op de werkvloer wanneer u de wensen van uw collega’s inventariseert. Welke koffie vinden zij lekker en welke soorten drinken zij het liefst?
Welke kwaliteit krijgt de voorkeur?
Niemand wordt blij van koffie die smaakt naar filterkoffie van enkele dagen oud. En aangezien koffie de productiviteit op de werkvloer verhoogt, is het een kleine moeite om na te gaan welke eisen u stelt aan de kwaliteit ervan. Overigens, een lekkere koffie verbetert de tevredenheid bij collega’s!
Instantkoffie of toch verse bonen?
Instantkoffie -ofwel, oploskoffie- wordt gezet met een zogeheten vriesdroogmachine en krijgt vooral de voorkeur als u ‘even snel koffie wilt drinken’. Het biedt gemak. De machine mengt het poeder met heet water, et voilà… uw koffie is klaar. Maar let op: haastige spoed is zelden goed! De snelheid gaat daarom meestal ten koste van de smaak. Instantkoffie staat erom bekend dat het niet die lekkere koffiesmaak biedt waar iedereen naar verlangt.
Wist u overigens dat de sterkte van de koffiesmaak -een kwartier nadat de bonen gemalen zijn- al afneemt? Daarom gaat de voorkeur vaak uit naar verse bonenmachines. Want er gaat niets boven een kop vers gezette koffie... Tsja, het duurt misschien een paar seconden langer dan het zetten van instantkoffie, maar de smaak maakt alles goed! Bovendien heeft u meestal meer keuze in soorten koffie als u kiest voor verse bonen: van espresso’s en cappuccino’s tot latte macchiato’s. Maar voor dat laatste moet de machine wel geschikt zijn, natuurlijk.
Duurzaamheid
Is duurzaamheid van belang bij u op de zaak? Kies dan ook bewust als het gaat om de koffiemachine en -bonen! Denk aan duurzame apparaten met een lange levensduur en koffiebonen die op een fairtrade en milieuvriendelijke manier zijn verbouwd en gebrand.
De invloed op kwaliteit door onze monteurs
Wist u overigens dat onze monteurs grote invloed hebben op de smaak? Zij stellen immers af hoe grof de koffie wordt gemalen en ook hoe snel de doorloop en contacttijd is. Zij zorgen ervoor dat de machine wordt aangepast op uw wensen en dat alle smaak uit de boon wordt gehaald!
Hoe moet het apparaat eruitzien?
Niet alleen de smaak, maar ook het design van het koffieapparaat is een steeds belangrijker aspect. Past de machine bij de inrichting van het pand of is het een storende factor in het totaalplaatje?
De meeste koffiemachines zijn tegenwoordig voorzien van een digitaal scherm waarop men de koffiekeuze kan maken. In ruststand is het zelfs mogelijk om hierop afbeeldingen of filmpjes af te laten spelen. Tevens zijn de meesten uitgerust met reservoirs voor verse bonen waardoor in één oogopslag duidelijk is dat het om echte, verse koffie gaat.