Onze koffiemerken?

Arabica melanges die verschillen in karakter en smaak.

Keuze uit 3 kwaliteitsmerken

Beukenhorst biedt u de keuze uit drie verschillende merken. Alle drie zijn Arabica melanges, maar verschillen in karakter en smaak. Ieder merk heeft zijn eigen gezicht door zijn unieke servies en door bijpassende accessoires zoals druppelvangers, suikersticks en melkcups. U bepaalt welk merk het best bij uw bedrijf past.

Groene koffie?

Koffiebonen zijn bij de oogst groen van kleur. De koffieboon krijgt pas zijn karakteristieke bruine koffiekleur, nadat hij is gebrand.

Over Koffie
Koffiebonen zijn besvruchten en groeien aan struiken in tropische gebieden. De koffiebonen zelf zijn "verpakt" (altijd twee stuks) in een groene schil. Nadat de koffiebessen zijn geplukt, wordt de schil verwijderd en blijven de twee bonen over. Deze worden gedroogd op de grond in de zon. Deze ruwe koffiebonen zijn ook groen van kleur. De koffieboon krijgt pas de karakteristieke bruine koffiekleur, nadat hij is gebrand.
Oorspronkelijk komt de koffie uit Oost-Afrika (Ethiopië). Via het Midden-Oosten is de koffiecultuur in Europa terecht gekomen. De Europeanen legden, net zoals voor veel andere grondstoffen, plantages aan voor koffie in hun overzeese koloniën; onder andere in Indonesië, in Brazilië en in Columbia. De Nederlanders waren al vroeg één van de grootste koffiehandelaren in de wereld met Amsterdam als belangrijk handelscentrum.

Waar komt koffie vandaan?
De belangrijkste landen waar koffie wordt verbouwd zijn oa Brazilië, Guatemala en Kenia. Ieder land heeft uiteraard zijn eigen klimaat en geografische kenmerken die van invloed zijn op de kwaliteit van de koffieboon. Brazilië is de bekendste en de grootste koffie exporteur van de wereld. Het land is enorm groot. Daarom kom je er een grote verscheidenheid aan koffiesoorten tegen. Koffie die dicht bij de kust wordt verbouwd, smaakt anders (zilter) dan koffie uit het binnenland. De bekende Brasil koffie wordt vooral als katalysator in de koffiemelange gebruikt en verbindt de verschillende bonensoorten tot een melange.

Een ander belangrijk Amerikaans koffieland is Guatemala. De koffieplantages hier liggen op grotere hoogte (1500 meter) dan in Brazilië en op uiterst vruchtbare berghellingen in een voor de koffiestruik, ideaal subtropisch klimaat. Hier wordt de beste Arabica koffie van Zuid-Amerika verbouwd. Een milde romige, aromatische en ietwat kruidige koffie.

In Afrika zijn Ethiopië en Kenia de grootste Arabica koffie-exporteurs. De koffie groeit hier, vanwege het tropische klimaat, op een nog grotere hoogte (2000 meter) dan in Guatemala.
Robusta koffie wordt vooral in West-Afrika (oa. Cameroen en Togo) verbouwd. Hier komen met name de volle pittige koffie's vandaan.

Soorten koffiebonen
De koffie die het meest wordt verbouwd en gebruikt zijn de hoofdsoorten Arabica en de Robusta. Het verschil tussen de twee soorten zit in de smaak en het cafeïnegehalte. De Arabica-bonen zijn milder en verfijnder van smaak, hebben een complexere structuur en bevatten ruim 60% minder cafeïne dan de Robusta-bonen. Robusta is dan ook pittiger, bevat meer oliën en is eenvoudiger van structuur. Cafeïne heeft een stimulerende werking. Vandaar dat we vaak de dag beginnen met een kopje koffie, om goed wakker te worden. Koffiebonen, waaruit alle cafeïne is verwijderd, is de basis voor cafeïnevrije koffie. Je drinkt deze koffie om de koffiesmaak en niet om de stimulerende werking. Cafeïnevrije koffie wordt daarom vaak 's avonds gedronken, zodat je wel goed kunt slapen.

Het verhaal achter Beukenhorst Koffie

Onze koffiebranderij bestaat al sinds 1784. Toen vestigde Albert Beukenhorst zich in Winterswijk als koffiebrander en handelaar. Sindsdien branden wij dagelijks de beste koffiebonen door middel van het traditionele trommelsysteem.

Maak kennis met ons

Beukenhorst koffie uitproberen?

Gratis op proef

Laat u 30 dagen kosteloos overtuigen!