Blog

Koffiemachine afstellen: van maalgraad tot waterhardheid

9-9-2022
Koffiemachines

De koffiemachine is aangeschaft, de koffiebonen zijn gekozen, maar je koffiemachine afstellen is vervolgens een iets complexer verhaal. Bij het afstellen van je koffiemachine moet je namelijk rekening houden met verschillende factoren, zoals de maalgraad, de waterbalans en de koffiedosering. We begrijpen dat dit natuurlijk ingewikkeld klinkt en daarom leggen wij in deze blog uit hoe jij jouw koffiemachine het beste af kunt stellen.

Waarom het afstellen van koffiemachines van belang is

Je kunt nog zulke dure of kwalitatieve koffiebonen aanschaffen, maar als je koffiemachine niet goed afgesteld is, zal de smaak alsnog te wensen overlaten. Kortom, je machine op de juiste manier afstellen, zorgt ervoor dat jouw kop koffie stukken beter zal smaken.

Vanzelfsprekend werkt iedere koffiemachine anders en kun je ook verschillende merken koffiebonen niet met elkaar vergelijken. Gelukkig zijn er wel handvaten en tips die je kunt volgen om jouw machine op de juiste manier af te stellen! 

In 3 stappen je koffiemachine perfect afstellen 

Op volautomatische koffiemachines zie je vanzelfsprekend verschillende knoppen en toetsen, maar vaak hebben we eigenlijk geen idee waar ze precies voor dienen. Toch zijn ze meestal wél belangrijk om jouw koffiemachine goed af te kunnen stellen. Maar hoe kom je dan tot de perfecte afstelling? Wij leggen in 3 stappen uit hoe je dit doet: 

1.    Instellen van de juiste maalgraad

De maalgraad, zoals het woord al verraadt, staat voor de fijnheid waarmee de koffiebonen gemalen worden. Indien je deze te grof afstelt, kan het water eenvoudig door de koffie lopen en kan deze minder goed haar smaken afgeven. Je koffie krijgt dan een zuurdere smaak, omdat niet alle aroma’s goed vrij kunnen komen. Stel je de maalgraad te fijn af, dan kan het water minder goed door de koffie lopen en vindt er overextractie plaats. Dit betekent eigenlijk dat je koffie bitter wordt, omdat de koffie te veel tijd krijgt om haar smaken af te geven. 

Het afstellen van de juiste maalgraad is dus erg bepalend voor de smaak van jouw kop koffie. Probeer daarom bij het afstellen van jouw koffiemachine goed te letten op de maalgraad die je kiest en wat dit doet voor de smaak van jouw koffie. Uiteraard is het natuurlijk belangrijk dat je hierbij versgebrande koffiebonen gebruikt.

2.    Instellen van de juiste watertemperatuur en -hardheid

Het is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het afstellen van je koffiemachine, maar de watertemperatuur is mede bepalend voor de smaak van je koffie. De optimale watertemperatuur ligt rond de 85 graden bij uitloop. Al moet hierbij wel de kanttekening worden geplaatst dat dit afhangt van de koppen die je gebruikt. Als je je koffie in een grote, koude mok zet, zal de temperatuur van de koffie namelijk gelijk afkoelen zodra deze in de kop belandt. Houd daarmee dan ook rekening als je de watertemperatuur instelt.

Daarnaast horen we natuurlijk ook geregeld dat een kop koffie ‘goed warm’ moet zijn. Alleen is het belangrijk om te weten dat als je de koffie boven de 86 graden afstelt, deze verbrandt en zo een bittere smaak krijgt. Stel je daarentegen de temperatuur te laag af, dan kan er niet voldoende extractie plaatsvinden en zal je koffie flauw smaken. 

Waterbalans
Een mooie term, maar wat betekent deze eigenlijk voor de afstelling van jouw koffiemachine? Bij waterbalans kijken we onder andere naar de waterhardheid, oftewel het kalkgehalte in het water. Kalk zorgt ervoor dat er voldoende mineralen in je koffie komen, waardoor deze een prettige smaak krijgt. Te veel kalk in het water heeft echter als gevolg dat je machine sneller verkalkt 

Naast de waterhardheid is ook de PH waarde belangrijk voor een goede waterbalans. De PH waarde staat voor de zuurgraad van het water. Een PH waarde van rond de 7 is te adviseren voor een kop koffie die niet te zuur of te flauw smaakt. 

Uiteraard begrijpen wij dat waterbalans ingewikkeld klinkt en dat je nu misschien geen idee hebt hoe je dit voor elkaar krijgt. Om eenvoudig een goede waterbalans te creëren, adviseren wij het gebruik van een waterfilter in je koffiemachine. Op deze wijze hoef je zelf geen scheikundige experimenten uit te voeren en geniet je toch van een prettige kop koffie. 

3.    Instelling van de juiste dosering per kop koffie 

Naast de maalgraad en de waterafstelling is het kiezen van de juiste dossering per kop koffie een belangrijke pijler. Uiteraard hangt je dosering af van de soort koppen die je gebruikt en de smaak die je wilt bereiken, maar er zijn ook punten waar je eenvoudig op kunt letten. 

Kijkend naar onze Classic koffiebonen adviseren wij voor een gewone kop koffie een dosering van 7 tot 9 gram koffie. Deze afstelling geldt ook voor een espresso, omdat er dan minder water benodigd is en je zo de kenmerkende krachtige espresso smaak krijgt.  

Natuurlijk valt over smaak te twisten en is niet iedere koffiemachine hetzelfde. Daarom is het dus van belang om zelf te proeven wat jouw voorkeur geniet. Hierbij is natuurlijk ook het volume belangrijk. Als je een grote, sterke kop koffie wilt, zul je meer koffie moeten doseren dan bij een kleine, milde kop koffie. 

Hoe controleer je de afstelling? 

De afstelling controleren is een kwestie van trial and error. We weten namelijk zelf het beste hoe onze kop koffie hoort te smaken. Wel kun je letten op de volgende aspecten: 

- Doorlooptijd van de koffie

Normaal gesproken zet je in 15 tot 25 seconden een kop koffie. Duurt de uitloop langer of loopt deze niet in een constante straal door? Dan heb je waarschijnlijk de maalgraad te fijn afgesteld of te veel koffie gedoseerd. Zie je dat de koffie bij uitloop een te lichte kleur heeft? Dan is de maalgraad te grof afgesteld of wordt er te veel water toegevoegd ten opzichte van de dossering koffie. 

- Smaak van de koffie 

Het is geen geheim dat iedereen een andere voorkeur heeft wat betreft de smaak van koffie. Er is dus niet één bepaalde smaak die bepaalt of de koffie goed is of niet. Je kunt echter wel letten op de crèma laag van de koffie. Als deze een goudbruine kleur heeft en gebalanceerd smaakt, kun je er vanuit gaan dat je je koffie goed hebt afgesteld. 

Merk je na het afstellen dat je koffie bitter smaakt? Dan heb je de maalgraad waarschijnlijk te fijn afgesteld, waardoor er overextractie plaatsvindt. Smaakt je koffie zuur? Dan is het tegenovergestelde waar en kun je het beste de maalgraad wat fijner afstellen. 

Vergeet niet je koffiebonen goed te bewaren

Verse koffiebonen zijn key om een lekkere kop koffie te kunnen zetten. Je houdt je koffiebonen vers door deze op een koele, donkere plek te bewaren. Bovendien krijg je bij je eerste bestelling Classic koffiebonen kosteloos een bewaarblik meegeleverd. Dus, verse bonen + een goed afgestelde koffiemachine = een heerlijke kop koffie!

Bhorst 25
Advies

Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u een vraag over Beukenhorst Koffie of wilt u graag in contact komen met één van onze koffiespecialisten? Ga voor volledige ontzorging van Beukenhorst en proef de smaak van écht goede koffie.

Advies aanvragen
Liever bellen? 0544 374 907