Blog

Arabica vs. Robusta koffiebonen: dít zijn de verschillen (en zo kies je welke koffieboon het beste bij jou past)

30-10-2024

Als je bekend bent met koffie, dan kom je vaak diverse termen en herkomstlanden tegen. Dit kan de indruk wekken dat er talloze koffiesoorten zijn, maar in werkelijkheid is de koffieproductie grofweg te verdelen in twee hoofdsoorten: Arabica en Robusta. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? En wat is typerend voor Arabica bonen en wat kenmerkt nou een Robusta koffieboon? In deze blog leggen wij uit wat het verschil is tussen deze twee koffiesoorten en welke wij jou adviseren voor de lekkerste kop koffie.

De kenmerken van Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen worden wereldwijd geroemd om hun verfijnde smaakprofiel en zachte tonen. Arabica bonen worden meestal geteeld op grotere hoogten, wat zorgt voor een langzamer rijpingsproces en complexere smaken. Doordat Arabica op grotere hoogten geplant wordt, zijn deze bonen ook lastiger te telen. Desondanks geniet Arabica met name bij het gebruik van volautomatische koffiemachines en pistonmachines de voorkeur, omdat met deze boon de meest delicate smaak bereikt kan worden.

De kenmerken van Robusta koffiebonen

Waar Arabica koffiebonen bekend staan om hun verfijnde smaak, heeft Robusta koffie daarentegen een krachtig en bitter smaakprofiel. Vanwege hun stevige karakter en eenvoudigere teelt zijn Robusta bonen met name populair in commerciële koffies, vooral voor wie houdt van een intensere smaak. Tevens worden Robusta bonen vaak gebruikt in een dark roast om een pittige smaak te bewerkstelligen.

De verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt, verschillen Arabica bonen en Robusta bonen behoorlijk van elkaar. Maar welke verschillen zijn er nu precies tussen deze beide koffiesoorten en hoe onderscheid je een Arabica boon van een Robusta boon? Wij leggen het hieronder uit:

1.   Herkomst van de koffiebonen

Hoewel de Arabica bonen zijn oorsprong kennen in Ethiopië, wordt deze boonsoort voornamelijk in Zuid- en Centraal-Amerika geteeld. Arabica bonen worden op relatief grote hoogte geteeld, vaak tussen de 800 en 2.000 meter. De Arabica heeft dan ook een koeler, schaduwrijker klimaat nodig om te kunnen groeien ten opzichte van de Robusta.

Robusta koffie komt oorspronkelijk uit West- en Centraal-Afrika. Tegenwoordig wordt Robusta met name in Vietnam en Indonesië verbouwd. Robusta koffie groeit in de lagere gebieden, gemiddeld beneden de 800 meter. Hierdoor kan Robusta ook beter tegen warmere klimaten en weersomstandigheden.

2.    Cafeïnegehalte

Robusta koffie bevat bijna dubbel zoveel cafeïne als Arabica koffie. Cafeïne is een natuurlijk pesticide wat de koffiebonen beschermt tegen insecten, ziekten en schimmels. Aangezien Robusta op lagere plantages wordt aangeplant en in warme, vochtige klimaten wordt verbouwd, heeft deze plant meer cafeïne nodig om niet aangetast te worden. Arabica bonen, die op grotere hoogten worden verbouwd, zijn dus minder gevoelig voor deze invloeden waardoor het cafeïne gehalte in deze koffieboon lager is.

3.    Smaakprofiel

Arabica koffiebonen hebben een verfijnd, complex smaakprofiel met subtiele zoete tonen, vaak met nuances van fruit, bloemen, bessen, en soms chocolade. Door hun lagere cafeïnegehalte en zoete tonen hebben Arabica-bonen een zachtere, gebalanceerde smaak en een lichte, aangename zuurgraad.

Robusta bonen hebben een sterkere, meer bittere smaak. Door het hogere cafeïnegehalte hebben Robusta bonen een krachtige, aardse smaak, vaak met tonen van noten, hout en soms een chocoladeachtige nasmaak. De koffie kan een zwaarder mondgevoel hebben en heeft over het algemeen minder nuance dan Arabica.

Kortom, Arabica koffiebonen worden met name gekozen voor de verfijnde doch subtiele smaken. Robusta bonen worden daarentegen vaker gebruikt in filterkoffies en/of donkere brandingen wanneer er meer kracht en body van een koffie wordt verwacht. Toch blijft elke koffie verschillend en kan een kwalitatieve Robusta soms beter smaken dan een matige Arabica. Het brandproces speelt hierin ook een rol, waarover we hieronder meer vertellen.

4.    Uiterlijk 

Ook qua uiterlijk verschillen Arabica en Robusta bonen van elkaar. De Arabica bonen kun je herkennen aan een langwerpige, ovale boon. Robusta bonen zijn kleiner, ronder en compacter van vorm. De middenstreep in de Arabica boon is tevens vaak wat gebogen of golvend, terwijl dit bij de Robusta boon een rechte streep is.

Arabica vs. Robusta tijdens het brandproces

Ook tijdens het branden van Arabica en Robusta bonen verschillen deze twee boonsoorten van elkaar. Onderstaand lichten we de belangrijkste verschillen tijdens het koffiebranden uit: 

- Temperatuur en tijd: Arabica koffiebonen worden in de meeste ideale situatie volgens de slow-roast methode gebrand. Dit betekent dat ze op lagere temperaturen, langzaam worden gebrand, zodat alle delicate smaken behouden kunnen worden. Bij Robusta koffie wordt er vaak op hogere temperaturen gebrand, zodat de donkere en intense smaken beter naar voren komen.

- Brandprofiel: Arabica bonen worden meestal licht tot medium gebrand, zodat deze boon zijn subtiliteit en balans behoudt. Robusta wordt donkerder gebrand om de pittige smaken te benadrukken. Hierdoor zie je vaak dat dark roast melanges Robusta bevatten en daarmee geschikt zijn voor pure espresso blends.

Maar hoe kies je nu de beste koffiebonen voor een heerlijke kop koffie?

Genoeg informatie over de verschillen tussen Robusta en Arabica, want welke boonsoort kiezen we nu voor de meest smaakvolle kop koffie? Robusta adviseren wij met name bij filterkoffie, omdat deze koffie een krachtig smaakprofiel kent. Dit maakt de Robusta geschikter voor een smaakvolle filterkoffie, dan de zachte tonen van Arabica. Mocht je tevens een aanhanger zijn van een pittige espresso, dan is een Robusta blend de juiste keuze.

Desalniettemin zorgt een blend met Arabica bonen voor een aangenamere, zachtere smaak van de koffie. Een 100% Arabica melange kan tevens voor zowel koffie als espresso worden gebruikt en kan door haar verfijnde smaken optimaal worden afgesteld. Wij adviseren daarom ook een 100% Arabica blend om het beste uit een kop koffie te halen. 

Beukenhorst Koffie binnen jouw onderneming?

Zoals bovenstaand benoemd, is ons advies om koffiebonen te kiezen met een 100% Arabica melange, zoals onze Classic blend. Hierin proef je optimaal de zachte en verfijnde smaken van de Arabica boon. Combineer je dit met een goed afgestelde koffiemachine, dan creëer je de meest optimale koffie-ervaring.

Bhorst 47
Vrijblijvend advies aanvragen

Advies

Vraag hier eenvoudig én vrijblijvend advies aan voor de optimale inrichting van jouw koffieconcept.