Blog

Koffie in de zorg: "Volgorde bij aanbesteding moet anders"

24-8-2021

Bij aanbestedingsprocedures in de zorg is het onderwerp koffie vaak een onderschoven kindje, waarbij eerst naar de prijs wordt gekeken en dan pas naar de kwaliteit. Dit moet anders, aldus Leon ter Maat van Beukenhorst Koffie in een interview met Uitblinkers in de Zorg. Lees hieronder het hele interview, waarin de aanbesteding van koffie in de zorg uitvoerig besproken wordt.

Koffiekwaliteit in de zorg

Dat de kwaliteit van de koffie in de zorg ondermaats is, wijt Leon onder meer aan het feit dat de volgorde die bij deze aanbestedingen gehanteerd wordt niet juist is. Er wordt in de beginfases namelijk eerst naar prijs gekeken en pas later naar kwaliteit: “Koffieleveranciers die gaan voor kwaliteit, zoals wij, zijn al afgevallen voordat er daadwerkelijk geproefd gaat worden. Het gevolg is dat goedkope koffieproducten in de zorg altijd de voorkeur krijgen.”

Eerst proeven, dan bepalen

Beukenhorst Koffie heeft dan ook de keuze gemaakt om alleen mee te doen met aanbestedingen in de zorg als kwaliteit een belangrijke pijler is in deze. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een proefplaatsing van een machine zodat medewerkers en bezoekers de kans krijgen de koffie op smaak te beoordelen.

Daarom is het belangrijk om medewerkers eerst kennis te laten maken met de koffie. Ter Maat zegt hierover: "Als je medewerkers eerst kennis laat maken met het product dan weet je hoe zij erover denken en kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan". Hij vervolgt zijn verhaal: “Daarna ga je het hebben over prijzen en dergelijke. Dat is een veel betere volgorde dan andersom.”

Geschikte koffieapparatuur 

Ondanks dat siroop- of oploskoffie op het eerste gezicht voordeliger lijkt dan bonenmachines, is het tegengestelde waar:  “Een bonenmachine gaat langer mee. En bij siroopkoffie moet je over extra koelcapaciteit beschikken voor het bewaren van de pakken siroop.”

De snelheid waarmee siroopkoffie wordt gezet, is vaak ook een overweging voor de zorg. Ter Maat zegt daarover: “Kwaliteit heeft tijd nodig. Het zetten van een kopje bonenkoffie vergt 20 seconden, siroopkoffie 10 tot 12 seconden. Dus ja: wil je koffie die een beetje sneller is of wil je koffie die goed smaakt?”   

Bonenkoffie vs. oploskoffie

Men denkt dat bonenkoffie duurder is, maar dit is niet per definitie waar. Ter Maat laat weten dat het prijsverhaal vaak ook te zwart/wit wordt weergegeven. “Men denkt dat bonenkoffie duurder is, maar als je alle kostenposten meerekent ben je 12 cent per kopje kwijt, terwijl veel afnemers voor oploskoffie vaak 20 cent kwijt zijn.”

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook op de website van Uitblinkers in de zorg