Koffiebekers en de SUP-wetgeving, het zijn termen die tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De term SUP heb je wellicht al eens horen vallen bij het verbod op plastic rietjes en wegwerp bestek. Ondanks dat de term steeds bekender wordt en de wetgeving steeds verder aangescherpt wordt, is het soms lastig om te bepalen wat er nu wél en niet mag. In deze blog leggen we daarom uit wat de SUP-wetgeving is en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in de wetgeving voor koffiebekers.
SUP staat voor Single-use plastics en hieronder vallen producten die uit plastic/kunststof vervaardigd zijn, zoals rietjes, wegwerpbestek en koffiebekers. Aangezien deze producten bekend staan als wegwerpartikelen, vallen ze onder de single-use plastics. Doordat deze producten van kunststof/plastic zijn, zorgen ze voor de zogenoemde 'plastic soep' in zeeën en oceanen. Om deze 'plastic soep' tegen te gaan, heeft de Europese Commissie richtlijnen opgesteld wat gevolgen heeft voor het gebruik van SUP producten.
Waar plastic rietjes en roerstaafjes al sinds 2021 verboden zijn, wordt de wetgeving voor andere SUP-artikelen steeds verder aangescherpt, waaronder koffiebekers. Deze aanscherping kent de volgende stappen:
Per 1 januari 2023 gaat de prijs van koffiebekers omhoog, omdat importeurs en producenten een zogenoemde SUP-opslag moeten afdragen/berekenen over de koffiebekers. Deze opslag geldt niet alleen voor koffiebekers, maar ook voor andere voedselverpakkingen die eenmalig gebruikt worden, zoals koffiedeksels. Belangrijk om te weten is dat deze opslag ook geldt voor kartonnen koffiebekers die een dunne (bio)plastic coating bevatten.
Per 1 juli 2023 moeten consumenten/eindgebruikers een extra toeslag betalen als zij gebruik maken van koffiebekers bij het afhalen of bezorgen van dit product. Hierbij kun je denken aan de koffiebeker die je bij een tankstation of koffiebar afhaalt. Als richtlijn wordt een opslag van € 0,25 genoemd voor het meegeven van een koffiebeker. Tevens dient er een herbruikbaar alternatief aangeboden te worden.
Per 1 januari 2024 wordt het gebruik van koffiebekers op plekken waar deze direct gebruikt worden, verboden. Hierbij kun je denken aan een kop koffie die je ter plekke opdrinkt, zoals in een restaurant of op kantoor. Op deze plekken worden herbruikbare koffiebekers de standaard.
Er zijn echter uitzonderingen op deze maatregel. Indien koffiebekers weer volledig/hoogwaardig te recyclen zijn, mogen ze alsnog gebruikt worden. Daarbij geldt dat de koffiebeker opnieuw door de producent wordt ingezameld en aangeboden wordt voor hoogwaardige recycling.
Voor plekken waar de koffiebekers worden afgehaald of bezorgd, gelden andere richtlijnen. Voor deze locaties geldt dat zij een herbruikbaar alternatief moeten aanbieden of de consument extra moeten belasten voor het gebruik van een wegwerpbeker.
De veranderingen en ontwikkelingen omtrent duurzaamheid in de koffiewereld volgen elkaar in een rap tempo op. Wil je meer weten over duurzame koffie of meer informatie? Lees dan ook de volgende blog of neemt contact met ons op!
Duurzame koffie op het werk Neem contact met ons op