Blog

Koffie branden: zó gaat dat in zijn werk

1-9-2021

We hebben natuurlijk allemaal onze voorkeuren als het op dé perfecte kop koffie aankomt, maar met het begrip koffie branden zijn we vaak minder bekend. Koffiebonen branden is echter een ambachtelijk proces waar veel vakkennis bij komt kijken. Benieuwd welke stappen in het brandproces ervoor zorgen dat jij van de beste koffie kunt genieten? In deze blog leggen we in 5 stappen uit hoe koffie branden in zijn werk gaat.

Wat heb je nodig om koffiebonen te branden?

Om koffie te kunnen branden, zijn verschillende soorten apparatuur benodigd om de perfecte melange en branding te creëren. Misschien weet je al het een en ander over koffie branden, maar het branden van koffie vraagt om veel precisie en expertise. Zelf koffiebonen branden is dus een ingewikkelde opgave, maar Beukenhorst heeft jarenlange ervaring op het gebied van koffie branden en legt jou hieronder uit hoe van ruwe koffiebonen een smaakvolle melange gebrand wordt.

Koffie branden: in 5 stappen naar dé perfecte melange

Een goede kop koffie is niet in een handomdraai gezet. Om van ruwe koffiebonen een krachtige melange te maken, worden 5 stappen doorlopen om de koffiebonen zo optimaal mogelijk te branden: 

1.    De proefkamer

Om de juiste melange samen te stellen, is het cuppen (proeven per soort) van koffiebonen-monsters van groot belang. De nieuwe monsters moeten namelijk wel corresponderen met monsters van de voorgaande en huidige koffies om een constante smaak te kunnen waarborgen.

De nieuwe monsters worden gebrand in een kleine trommelbrander en deze gebrande koffie wordt vervolgens door onze melangeurs beoordeeld op smaak, reuk, kleur en kwaliteit. Als de koffie goedgekeurd is, dan worden de ruwe koffiebonen ingekocht.

2.    Het samenstellen van de melange

De ingekochte koffie komt de branderij binnen in jute zakken, waarop de soort koffie en het land van herkomst vermeld staat. Ruwe koffie wordt verpakt in jute zakken, omdat dit materiaal kan ademen en de koffiebonen zo hun kwaliteit behouden. Bovendien kunnen in jute zakken kleinere hoeveelheden vervoerd worden en zo is er beter zicht op de kwaliteit van de ingekochte koffiebonen. 

Vervolgens worden de verschillende soorten koffiebonen in afzonderlijke vakken in een silo opgeslagen. In deze silo zit een programma dat ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid van een bepaalde koffiesoort op de weegschaal terecht komt. Door de verschillende soorten koffiebonen precies af te wegen, ontstaat de gewenste melange. Deze melange wordt vervolgens vanuit de weegschaal naar de brander getransporteerd.

koffiebonen kwaliteitscontrole

3.    Het brandproces

Voordat de afgewogen koffiebonen in de brander terechtkomen, wordt de brander opgestookt tot ongeveer 200 graden, afhankelijk van de melange. Bij de juiste temperatuur stromen de ruwe, groene koffiebonen in de trommel van de brander. Vanaf dan start het koffie branden en in deze tijd worden de bonen langzaam gebrand, ook bekend als 'slow roasting', tot ze de juiste branding, grootte en kleur hebben. Aan het einde van het brandproces worden de gebrande koffiebonen afgeblust met water, zodat de bonen snel in temperatuur dalen en zo hun smaak beter vasthouden. 

Na het branden komen de bonen op een rooster in een koelbak, waar koude lucht door de bonen blaast en deze laat afkoelen. Als de koffiebonen afgekoeld zijn, wordt er een klein monster van deze bonen genomen. Dit monster wordt direct gemalen en onder de kleurmeter gehouden om te bepalen of deze de juiste kleur en branding heeft. Vervolgens komen de koffiebonen in verrijdbare silo’s terecht, waar de koffie drie dagen verder kan afkoelen en karmeliseren, zodat alle smaken goed vrij kunnen komen.

4.    Koffie branden met oog voor de omgeving

Het is natuurlijk belangrijk dat de omgeving geen hinder ondervindt van het brandproces en dat de koffiebonen op een duurzame wijze gebrand worden. De geur die tijdens het brandproces vrijkomt, wordt daarom middels een katalysator geneutraliseerd. Ook komen tijdens het koffie branden de vliesjes die om de koffiebonen heen zitten vrij. Deze vliesjes komen in een vliezenpers terecht en worden hier in een briket geperst en opgehaald door de oesterzwamkweker. 

5.    Dagverse koffie

Nadat de gebrande koffiebonen drie dagen hebben kunnen karameliseren, worden de koffiebonen verpakt. De gebrande koffie komt vervolgens in een 10-cellige weegkop terecht waar de koffie nauwkeurig wordt afgewogen, zodat in iedere verpakking de juiste hoeveelheid komt. Door de koffies dagvers te branden, wordt er zo vers mogelijke koffie bij de klant geleverd. 

Kortom, koffiebonen branden is een ambachtelijk vak dat om veel kennis en aandacht vraagt. Door de bonen langzaam te branden, wordt de ‘slow-roasting’ techniek optimaal toegepast. Echter, om een perfecte kop koffie te kunnen zetten, is natuurlijk ook een kwalitatieve koffiemachine van belang, zodat je het maximale uit de koffiebonen kunt halen.

Ook Beukenhorst Koffie in jouw zaak of kantoor? Wij adviseren je graag!

Ben je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat jij ook graag vers gebrande Beukenhorst Koffie wilt schenken? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met één van onze specialisten of bestel jouw favoriete koffiebonen in onze webshop.  

Bhorst 25
Advies aanvragen

Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u een vraag over Beukenhorst Koffie of wilt u graag in contact komen met één van onze koffiespecialisten? Ga voor volledige ontzorging van Beukenhorst en proef de smaak van écht goede koffie.

Advies aanvragen

Liever bellen? 0544 374 907